Kādu lietotu auto pirkt? Noderīgi ieteikumi pareizai izvēlei


Foto: Freepik.com / senivpetro

Pienācis laiks papildināt savu automašīnu saimi vai esošo transportlīdzekli nomainīt pret citu, bet nezini, kādu lietotu auto pirkt? Esam sagatavojuši piecus padomus, kurus ņemot vērā, noteikti atradīsi pareizo automobili!

1. ieteikums; saproti, kas tev ir nepieciešams

Vieglo automašīnu modeļu klāsts ir galvu reibinošs – sākot ar miniatūro hečbeku Smart Fortwo un beidzot ar iespaidīgo pikapu Dodge Ram. Lai uzreiz saprastu, kādi konkrēti auto modeļi tev būtu piemēroti, padomā par šādiem aspektiem:

  • Cik liels auto nepieciešams (gan bagāžas nodalījuma, gan sēdvietu skaita ziņā) – loģiski, ka lielāks auto nozīmē plašāku salonu un bagāžas nodalījumu, taču jārēķinās, ka arī tā cena un ekspluatācijas izmaksas parasti būs augstākas. Vēl viens maza auto pluss – ar to ir vienkāršāk parkoties;
  • Kāds ir vēlamais degvielas patēriņš – nav vērts lūkoties, piemēram, četru litru dzinēja un pilnpiedziņas auto virzienā, ja vēlies ietaupīt uz degvielas rēķina. No otras puses – protams, mazāks degvielas patēriņš vienmēr ir patīkams, taču svarīgi, lai automašīna tajā pašā laikā būtu pietiekoši jaudīga;
  • Cik pieejamas ir automašīnas rezerves daļas – nav noslēpums, ka gan jauni, gan lietoti auto šad un tad jāremontē vai tiem jānomaina nolietotās detaļas. Tāpēc noteikti ir vērts pārliecināties, cik pieejamas tās ir (gan no loģistikas viedokļa, gan cenas ziņā);
  • Kādi tehniskie parametri un aprīkojums tev ir svarīgs – ja zini, ka vēlies auto tikai un vienīgi ar automātisko ātrumkārbu, dīzeļdzinēju un tajā jābūt apsildāmajai stūrei, potenciālo modeļu klāsts uzreiz būs šaurāks. Vērtīgi ir sastādīt sarakstu, tajā iekļaujot, kādi tehniskie parametri un aprīkojums tev ir nepieciešams.

Kad esi nonācis pie konkrētiem auto modeļiem, noteikti ir vērts iepazīties ar citu lietotāju atsauksmēm forumos, Facebook grupās, automašīnām veltītās mājaslapās, YouTube un cituviet internetā. Tādējādi varēsi noskaidrot, kādas ir reālās katra modeļa priekšrocības un trūkumi.

2. ieteikums: aplūko atbilstošus sludinājumus internetā

Foto: Freepik.com / pvproductions

Mūsdienās auto tirdzniecība ļoti bieži norisinās internetā (vismaz sākuma stadijā), un šo iespēju izmēģini arī tu. Uzticams pārdevējs savā mājaslapā būs ievietojis gan detalizētu automašīnas aprakstu, gan kvalitatīvas fotogrāfijas, un ar šo informāciju bieži vien ir pietiekami, lai saprastu, vai ir vērts tērēt savu laiku un līdzekļus, lai dotos uz auto placi.

Vēl viens mājasdarbs, ko vari paveikt, pat nepieceļoties no krēsla – pārbaudīt informāciju par konkrēto auto CSDD, izmantojot reģistrācijas numuru vai padziļinātākai izpētei izmanto VIN numuru. 2. scenārijā gan pirms tam pārliecinies, vai iegūtā informācija attiecīgajā datubāzē ir atbilstoša cenai; VIN datubāzes ir daudz un dažādas.

3. ieteikums: veic automašīnas apskati dzīvē

Ja arī pēc auto aplūkošanas internetā tā šķiet īstā izvēle, laiks aplūkot spēkratu uz vietas. Protams, ja vien neesi eksperts, ar neapbruņotu aci vari pamanīt vien redzamākos bojājumus, bet rūpīgi aplūko gan virsbūvi, gan salonu. Pielūko, lai automašīnas grīda un virsbūve nebūtu izrūsējusi, un starp detaļām nav pārlieku lielu spraugu, kas liecina par nekvalitatīvu to nomaiņu.

Īpaši uzmanies no automašīnām, kuru salonos redzami ūdens pleķi un redzams/saožams pelējums – ļoti iespējams, ka šāds auto ir tā dēvētais slīkonis un tam laika gaitā atklāsies ļoti nepatīkami bojājumi. Ja tev ir kāds auto jomā zinošs draugs, noteikti ir vērts viņu uz auto placi ņemt līdzi.

4. ieteikums: palūdz testa braucienu

Foto: Freepik.com / atlascompany

Testa brauciena laikā uzmanība jāpievērš automašīnas gaitai, skaņām un citām niansēm, cenšoties saprast, vai automobilim nav defektu. Braukšanas laikā veic straujus pagriezienus uz vienu un otru pusi, strauji bremzē un paātrinies, kā arī rūpīgi seko līdzi pārnesumkārbas un sajūga darbībai.

Neaizmirsti pārbaudīt, vai vadības panelis nesignalizē par kādiem defektiem un no izpūtēja nenāk dūmu mākonis. Arī savādas smakas var liecināt par bojājumiem. Testa brauciena laikā lieti noder zinošs kompanjons.

5. ieteikums: pārbaudi automašīnu servisā

Ja arī pēc testa brauciena automobilis šķiet laba izvēle, dodies ar to uz tevis izvēlētu servisu, lai transportlīdzekli novērtētu profesionālis. Šāds prieks labā servisā izmaksās kā minimums vairākus desmitus eiro, bet, ja tevi interesē kvalitatīvi mazlietoti auto par vairākiem tūkstošiem eiro, tas noteikti ir tā vērts.

Tagad droši vien esi kaut aptuveni sapratis, kādu lietotu auto pirkt. Nākamais solis – atrast pārdevēju, pie kura šādu automobili meklēt. AutoTirgus.lv ir pareizā izvēle, jo pie mums pieejami mazlietoti auto ar garantiju un daudzveidīgām līzinga opcijām!