10 idejas, kur aizbraukt brīvdienās


Foto: Freepik.com / senivpetro

Brīvdienas vēlies pavadīt ārpus mājām, taču trūkst ideju, kurp doties? Tad esi nonācis pareizajā vietā – šajā rakstā atradīsi 10 galamērķus Latvijā, kuros lieliski pavadīt savu brīvo laiku!

1. ideja: Užavas bāka

Ja esi uz tu ar jūru, Užavas bāka noteikti ir apskates vērts objekts. Tā ir celta tālajā 1879. gadā, taču, par spīti tam, ka Pirmajā pasaules karā tika praktiski sagrauta, šobrīd bāka ir atjaunota un izskatās teju identiski kā tās pirmsākumos. Bāka uzbūvēta uz kāpas, kas atrodas 28 metrus virs jūras līmeņa, savukārt paša bākas torņa augstums ir 19 metri.

Bāku iespējams apmeklēt par ļoti simbolisku samaksu, turklāt, ja brīvdienas vēlies pavadīt pie dabas krūts, turpat iespējams iegādāties arī telts vietu. Starp citu, Užavā tiek darināts arī ļoti gards kvass un alus. Protams, ja esi pie stūres, par otro dzērienu jāaizmirst.

2. ideja: Katvaru muižas parks

Netālu no Limbažiem atrodas Katvari, kas visā Latvijā zināmi ar savu muižas parku aptuveni 15 hektāru platībā. Parks atrodas gleznainā vietā tieši pie Katvaru ezera, un tā firmas zīme ir liepu aleja ar 400 gadus vecām liepām, kuru apkārtmērs sasniedz četrus, piecus un pat vairāk metrus.

Īpaši iespaidīgi šī aleja izskatās miglas laikā, un tā iemūžināta arī vairākās filmās – Tās dullās Paulīnes dēļ, Billē un Tauriņdejā. Kad aleja un pārējais parks izstaigāts, turpat ezerā iespējams gan nopeldēties, gan makšķerēt; pieejama arī laivu noma un telšu/ugunskura vietas.

3. ideja: tilts uz nekurieni

Vai kādreiz esi redzējis tiltu, kuram nav nedz sākums, nedz gals? Šādu visai sirreālu skatu iespējams redzēt Sātos, Irlavas pagastā (Tukuma novadā). Pagājušā gadsimta 30. gadu beigās tika uzsākta šaursliežu dzelzceļa būve no Tukuma uz Kuldīgu, taču Otrais pasaules karš šos plānus apturēja. Tilts pār Abavu gan palika, un to iespējams aplūkot joprojām. Jāpiebilst, ka 2008. gadā šo objektu iekļāva Eiropas kultūras mantojuma sarakstā kategorijā Neparastais kultūras mantojums.

4. ideja: Āraišu ezerpils

Piļu un muižu Latvijā patiešām netrūkst, taču Āraišu ezerpils izceļas ar savu unikalitāti. Proti, tā ir 8./9.–10. gadsimta dzīvesvietas rekonstrukcija, kas atradusies uz ūdens, precīzāk – applūstošas salas. Šobrīd ezerpils teritorijā iespējams aplūkot ezerpils rekonstrukciju, savukārt pie ezera esošajā muzejā iespējams iepazīties ar vairākiem priekšmetiem, kas no ūdens dzelmes izcelti, kā arī iepazīties ar ezerpils stāstu tuvāk. Turpat atrodas arī viduslaiku pilsdrupas un akmens un bronzas laikmetu mājokļu rekonstrukcijas.

5. ideja: Pokaiņu mežs

Pokaiņu mežu uzskata par svētvietu, tajā atrodas virkne akmeņu krāvumu, un to apvij daudz un dažādi nostāsti par turp piedzīvotām anomālām parādībām. Pastaigas mežā ir ļoti iecienītas, un tajā pieejamas vairākas pastaigu takas. Ja vēlies, turpat iespējams palikt pa nakti teltī un uz dzīvās uguns pagatavot maltīti. Savukārt, ja Pokaiņu mežu vēlies iepazīt kārtīgi, dodies pastaigā ar gidu.

6. ideja: pastaigu takas Siguldā

Foto: Momenti.lv / Anita Austvika

Sigulda ir ļoti iecienīta vieta, kur aizbraukt brīvdienās, un ne velti – tajā paveras īpaši gleznaini skati neatkarīgi no tā, kuru no pastaigu takām izvēlēsies. Piemēram, netālu no Laurenču sākumskolas atrodas Ķeizarskats, no kura paveras pasakaina aina uz Gaujas senleju, bet tuvāk pilsētas centram atrodas Paradīzes kalns, Vējupītes grava un Gleznotājkalns.

Siguldā noteikti ir vērts aplūkot arī Siguldas pilsdrupas un Siguldas Jauno pili, bet dažādu aktivitāšu cienītājiem pie sirds ies piedzīvojumu parks Tarzāns ar savām pastaigu takām virs zemes. Pēc Siguldas iepazīšanas nobaudi maltīti kādā no pilsētas kafejnīcām vai restorāniem – tādu Siguldā netrūkst.

7. ideja: Ziemeļu forti Liepājā

Karostas teritorijā un citviet Liepājā 19. gadsimta beigās tika būvēti nocietinājumi. Jau pēc nepilniem 10 gadiem gan tika atzīts, ka cietoksnis bijis stratēģiska kļūda, un to spridzināja divas reizes. Pazemes būves un artilērijas baterijas tomēr netika iznīcinātas pilnībā, un tās iespējams aplūkot vēl šobaltdien. Tiesa, apmeklējot šo teritoriju, jāievēro īpaša piesardzība, jo stāvkrasti var iebrukt. Drošākai un izzinošākai pastaigai izvēlies gida pakalpojumus.

8. ideja: Aerodium vertikālais vēja tunelis

Gribi izbaudīt lidojumu vārda tiešākajā nozīmē, taču lēciens ar gumiju vai izpletni tevi neuzrunā? Šādā gadījumā zelta vidusceļš ir unikālais Aerodium vēja tunelis, kas atrodas Siguldā. Ikviens, kurš izbaudījis šo aizraujošo atrakciju, piedzīvojis neaprakstāmas emocijas un izjūtas, turklāt lidojums pieejams jau no četru gadu vecuma. To, starp citu, izmantojušas daudzas visā pasaulē zināmas kompānijas, piemēram, Paramount Pictures, Red Bull, Disneyland, Marvel Studios, u. c.

9. ideja: Mazirbes laivu kapsēta

Pagājušā gadsimta 50. un 60. gados ierobežojumu dēļ piekrastes zvejniecība piedzīvoja grūtus laikus, kā rezultātā ne viena vien laiva tika pamesta novārtā. Viena no vietām, kur vienkopus tika apglabātas vairākas laivas vienkopus, ir Mazirbes laivu kapsēta. Skats šajā vietā ir visai savdabīgs, jo laivas daudzu gadu desmitu laikā kļuvušas par daļu no dabas. Šādu vietu citur Latvijā diezin vai atradīsi!

10. ideja: Tērvetes dabas parks

Foto: Freepik.com/user15324492

Ja tevi interesē, kur aizbraukt brīvdienās kopā ar bērniem, Tērvetes dabas parks pavisam noteikti ir pareizā izvēle. Tajā atrodams Annas Brigaderes Sprīdītis un citi pasaku tēli, kas iemīļoti jau vairāku paaudžu garumā, un tas vēl nav viss – takā ir arī skatu tornis, Pasaku bānītis, un, protams, ļoti skaisti dabas skati.

Lai brīvdienās dotos tuvākā vai tālākā izbraucienā, tev ir nepieciešamas ne tikai idejas galamērķim, bet arī uzticams automobilis. Ja esošo automašīnu tuvākajā laikā grasies mainīt un tevi interesē mazlietoti auto ar garantiju, ielūkojies Auto Tirgus piedāvājumā!